İtalya, 2023 bütçesinin büyük kısmını enerji krizine ayırdı
Sağ koalisyon hükümetinin dün gece saatlerinde onayladığı 2023 bütçesinin ayrıntılarını İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu sabah düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.
Meloni, hükümetini tam bir ay evvel kurduğuna dikkati çekerek, “Bu hükümet, bir ay kadar bir sürede siyasi vizyonunu ve tercihlerini ortaya koyan bir bütçe hazırladı. Bundan son derece memnunum” dedi.
Bütçeyle orta sınıfa yardım edileceğini ve zenginlerin kayrılmayacağını lisana getiren Meloni, “Bunu geleceğe yönelik iddialı, cesur ve tutarlı bir bütçe olarak değerlendiriyorum. 35 milyar avroluk bütçemizde iki ana önceliğimiz var; büyüme ve sosyal adalet. Yani üretici kısmı güvence altına almaya çalışırken, ailelere, kırılgan savunmasız ve düşük gelirli kategorilere dikkatle yaklaştık” diye konuştu.
Bütçede artan güç maliyetleri karşısında işletmelerin ve ailelerin faydasına olacak halde müdahaleler öngörüldüğünü aktaran Meloni, “Söz verdiğimiz gibi 35 milyarlık bütçede, 21 milyarla en büyük harcama kalemini enerji krizine ayırdık. Şirketlerin bu konudaki vergi kredilerini onaylayıp artırıyoruz. Ayrıca aileler için de devlet faturaları düşük tutmak için müdahale ediyor” tabirlerini kullandı.
Meloni, daha evvel basına da yansıyan ekmek ve süt üzere temel besinlerde KDV indirimine gitmediklerini buna karşılık belediyelerin ağını kullanarak kimi besin hususlarının fiyatlarını düşürmek için 500 milyon avro tahsis ettiklerini kaydetti.
2019’da periyodun hükümetince yürürlüğe alınan “Vatandaşlık Geliri” isimli toplumsal güvenlik programının kaldırılacağı sinyalini veren Meloni, devletin 18-60 yaş ortasındaki insanların iş bulmasına yardımcı olması gerektiğini belirterek, “İlkelerimize bağlıyız. Çalışamayanları ve hamile olanları koruyoruz. Her kim çalışabilir durumdaysa bu program gelecek yılın sonunda kaldırılacak ve 8 ayda uzun süreliğine de başvurulamayacak. Bu program 3 yıldır yürürlükte ve işe yaramadı. Bazı İtalyanlar için sonsuza kadar sürmesi gerekiyor” halinde konuştu.
Meloni, bu bütçeyle ailelere ve doğuma yönelik takviyeleri artırdıklarını belirterek, son yıllardaki hükümetlerin bilakis bu mevzuda 1,5 milyar avroluk kaynak ayırdıklarını ve çocuk yardımlarını da artırdıklarını söyledi.
Düzensiz göç konusu
Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya gelişlerinde karşılanması ve yeniden yerleştirmeyle AB üyesi ülkeler arasında paylaştırılması konusunda Fransa ile yaşadıkları gerginliğin hatırlatılması üzerine Meloni, bu konuda Fransa ile diyaloglarının sürdüğünü, diplomatik açıdan bir yanlış yapmadıklarını ifade etti.
“Düzensiz göçte İtalya tek varış noktası olamaz. Bu konu Avrupa’nın tamamını ilgilendiriyor” diyen Meloni, bu hususta AB Komisyonu’nun hazırladığı 20 unsurluk öneriyi inceleyeceğini, bütçe hazırlığı hasebiyle vakit bulamadığını söyledi.
Bu ortada, basında çıkan yorumlarda ayrıyeten, seçim kampanyası devrinde seçmenlere vadedilen vergi indirimlerinin bu bütçede çok yer bulmadığı söz edilirken, 2023 bütçesinin, öngördüğü tedbirler prestijiyle bir evvelki Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümetinin benimsediği “ihtiyatlı” çizgiyi sürdürdüğü belirtildi.