Erdoğan, Hatay’daki deprem konutları töreninde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’da düzenlenen Deprem Konutu Kurası ve Anahtar Teslim Töreninde açıklamalarda bulundu.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
39 BİNE YAKLAŞIK BİNADAN 26 BİNİNDE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLMEK ZORUNDA KALDI: Değerli kardeşlerim, zamana karşı yarışmak için öncelikle aşağıdaki butona basalım ve umarım hak sahiplerini belirlemeye başlayalım. Gördüğünüz gibi bundan sonra isimler burada devam edecek. Hiç vakit kaybetmeden konuşmaya başlayalım. Güzel olsun. Yaklaşık bir yıl önce 6 Şubat sabahı erken saatlerde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremde kaybettiğimiz canların acısı, ilk günkü tazeliğiyle yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Bu vesileyle depremde kaybettiğimiz 53 bini aşkın vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize sağlık diliyorum. Yüzyılın felaketinde yaralanan 107 bini aşkın vatandaşımıza başsağlığı diliyorum. Deprem 11 il, 124 ilçe, 7 bine yakın köy ve mahallede ağır hasara neden olurken, 14 milyon vatandaşımız afetten doğrudan etkilendi. Öyle ki depremde yıkılan yaklaşık 39 bin binanın 26 bininde arama kurtarma çalışması yapılması gerekti. Ayrıca 200 binin üzerinde ağır hasarlı binayla karşılaşıldı. Deprem bölgesine 1 milyon çadır gönderildi, 215 binin üzerinde konteyner kuruldu, 349 bin haneye kira yardımı yapıldı, taşınma ve destek ödemeleri yapıldı. Büyük felaketler ve büyük acılar aynı zamanda milletlerin birlik, beraberlik, kardeşlik ve gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır. Milletimiz bu acı ve tarihi sınavdan başarıyla geçti. Yüzyılın felaketini yüzyılın dayanışmasına dönüştürerek o zor günlerin geride kalmasını sağladık. Devletimiz tüm imkanlarıyla anında harekete geçerken, Türkiye de tek vücut olup depremzede kardeşlerimizin yanına koştu.
BİZE ÇOK DERSLER VERDİ: Deprem bölgesinde müdahale çalışmalarına toplam 650 bin işçi katıldı. Deprem bölgesine 150 bin tır yardım malzemesi gönderilirken, 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı. Günde 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi. Aslında bu felaket bir anlamda dünyanın en büyük arama-kurtarma ve kurtarma operasyonudur. Afet sonrası hem enkaz kaldırma hem de imar çalışmalarının en hızlı şekilde yürütüldüğü bir örneği bir kez daha hep birlikte yaşadık. Deprem sonrası şehirlerine, ailelerine, işlerine ve arsalarına sahip çıkan, zor şartlara rağmen evlerinden çıkmayan vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu felaket, bize öğrettiği birçok dersin yanı sıra, devlet-millet dayanışmasının en üst düzeyde olduğunu da gösterdi. Böyle fedakar ve fedakar bir milletin evladı olmaktan gurur duyuyoruz.
Sarsıntıda en büyük zararı HATAY aldı : Allah bir daha ülkemize ve milletimize böyle felaketler yaşatmasın. Hatay, depremde can kaybı ve yıkılan bina sayısı açısından en fazla zarar gören il oldu. Depremin ardından ikinci gün Hatay’a geldiğimizde karşılaştığımız manzarayı asla unutmadık ve asla unutmayacağız. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hatay’ın yaşadığı yıkım gerçekten büyüktü. Hatay’ın bu büyük felaketten sonraki durumunu görünce gözleri yaş dökmeyen, yüreği ağırlaşmayanların yüreği kurumuş demektir. Elbette depremden sonra kış şartlarının daha da elzem hale geldiği bir dönemde önceliğimizi arama kurtarma faaliyetlerine ve acil ihtiyaçların karşılanmasına verdik. Hatay’da kurulup dağıtılan çadır sayısı 286 bine, konteyner sayısı 57 bine ulaşırken, yurtlarda ve kamu tesislerinde 38 bin kişiyi ağırladık. Ayrıca kırsal kesimde 14 bin 664 konteyner kurarak 57 binden fazla kişiye geçici barınma imkanı sağladık.
DEPREM BÖLGESİNDE HAK SAHİBİ SAYISI 390 BİN : Bulgular ışığında Hatay’da 135 bin 589 konut, 15 bin 599 iş yeri ve 777 ahır olmak üzere toplam 150 bine yakın faydalanıcı tespit ettik. Detaylı çalışmalar sonucunda deprem bölgesindeki yararlanıcı sayısı 390 bin olarak belirlendi. Bugünkü kura töreninde il ve ilçe merkezlerinde 6.572, kırsal kesimde 703 olmak üzere 7.275 hak sahibinin konutlarının anahtarlarını teslim ediyoruz. Yararlanıcılarımıza yeni evlerinin güzel, hayırlı ve bereketli olmasını, evlerinde sağlık, huzur ve mutlulukla yaşamalarını diliyorum.
75 BİN KONUTUN TESLİMİNİ 2 AYDA TAMAMLAYACAĞIZ: Görüldüğü gibi yalan üzerine kurulu bir eylem değil, hakikate dayalı bir inşa hareketidir. Bu sadece başlangıç. Depremden zarar gören kentlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Bölge genelinde üretimi devam eden 40 bin konutu inşaatları tamamlanarak kademeli olarak hak sahiplerine teslim edeceğiz. İnşallah 2 ay içerisinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimatını tamamlayacağız. Amacımız önümüzdeki dönemde her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleri ile buluşturmak. Böylece temel atma töreninden itibaren bir yıl içinde inşaatı tamamlama sözümüzü yerine getirmiş olacağız ve yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim etmiş olacağız. Defne Hastanesi için ne dediler? Öyle bir şey söylemediler. Yaptık, açtık. Kimsenin hakkı çiğnenmeyecek ve kimse mağdur edilmeyecektir.
ALEV ALATLI’NIN PAYLAŞILAN SÖZLERİ: Bu şehirlerin meydanlarını tarihi ve kültürel dokularına uygun olarak yeniden düzenliyoruz. Yaşadığımız her felaket bize milli birliğimizin önemini, devletimizin gücünü hatırlatıyor. Cumhuriyetimizin en büyük başarılarından biri Hatay’ın vatanımıza ilhakıdır. Ülkemizi her açıdan dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasına sokma aşamasındayız. Sözlerime son verirken bugün defnettiğimiz Alev Alatlı’nın şu sözlerini paylaşmak istiyorum: “Aziz ülkemizi bir şeye benzetecekseniz onu bir böğürtlen çalısına benzetirsiniz. her dalından filizler çıkıyor… Sürgünlerinden biri çiçek açarken diğeri kuruyor, diğeri meyve veriyor.” “Bakın öyle. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı alışkanlık haline getirin. Unutmayın ki Türkiye düz bir akılla anlaşılamaz, pergelle, cetvelle ölçülemez, onun kendine has bir kimliği vardır. “
(HABER MERKEZİ)
haber-cermik.com.tr